Frågor och svar om Laktasenzym®
Om du har någon fråga som inte finns med här – tveka inte att skicka den till oss på info@addeira.co
Allmänna frågor om öronvax och vaxproppar
Vilka typer av laktosintolerans finns det?
Det finns tre huvudsakliga typer av laktosintolerans:
– Primär, medfödd laktosintolerans Denna mycket sällsynta och ärftliga form gör att symtom på laktosintolerans märks redan från födseln, ofta när barnet ammas eller får modersmjölksersättning.
– Primär laktosintolerans Detta är den vanligaste formen och beror på en gradvis minskning av laktasaktiviteten i kroppen. Ofta börjar detta i tonåren och kan utvecklas över tid.
– Sekundär laktosintolerans Denna form orsakas av andra sjukdomar i tarmen, som till exempel inflammation (som vid celiaki), tarminfektioner eller bakteriell överväxt. Sekundär laktosintolerans försvinner oftast när den underliggande sjukdomen behandlas eller läker.
Oavsett typ kan laktosintolerans påverka matsmältningen, men symptomen och orsakerna varierar.
Vad innebär det att vara intolerant?
Intolerans är en reaktion på ett ämne som inte orsakas av ett immunsvar. Det är vanligare än allergi men generellt mindre allvarligt. Vid intolerans mot tex laktos, saknar kroppen det enzym – laktas – som behövs för att bryta ner mjölksockret. Cirka 15% av Sveriges befolkning lider av någon slags överkänslighet mot mat. Det kan vara allergi, intolerans eller någon överkänslighetsreaktion.
Hur vet jag om jag är laktosintolerans?
Diagnos ställs genom:
– Uteslutning av mjölk- och mjölkprodukter under minst 4 veckor
– Gentest
– Laktosbelastning via blod- eller utandningstest
Vad kan jag göra om jag misstänker att jag är laktosintolerant?
Om du tror att du är laktosintolerant, kan du först observera om du får symtom som uppblåsthet, gaser, diarré eller magont efter att ha ätit mejeriprodukter. Om du utesluter laktos i kosten under en period och symtomen försvinner, kan det tyda på att du är laktosintolerant. För en korrekt diagnos och kostråd bör du kontakta en läkare eller dietist som kan ge professionell vägledning.
Vad kan jag göra själv om jag är laktosintolerant?
Prova och ta reda på vilken mängd av olika mjölkprodukter du kan äta utan att få besvär. Laktosintolerans är vanligt och det är inte skadligt för kroppen att du får i dig laktos. Ofta går det bra att äta en del vanliga mjölkprodukter som innehåller små mängder mjölksocker utan att få besvär. Ibland minskar känsligheten när vi blir äldre.
Vilka mjölkprodukter kan jag prova att äta vid laktosintolerans?
Vid laktosintolerans kan du prova att äta följande produkter, som innehåller väldigt lite laktos:
– Lagrad hårdost
– Smör och bordsmargarin som innehåller smörfett
– Yoghurt, crème fraîche och vispgrädde
Det finns också många laktosfria alternativ på marknaden, samt produkter baserade på havre och soja.
Vad är Laktasenzym®?
Laktasenzym® innehåller laktasenzym, som spelar en viktig roll i nedbrytningen och upptaget av laktos (mjölksocker) i kroppen. När kroppen inte producerar tillräckligt med laktasenzym kan det leda till mag- och tarmbesvär, vilket kallas laktosintolerans. Laktasenzym® hjälper till att förbättra laktosnedbrytningen och förebygga symtom som uppsvälldhet och gaser efter måltid. Laktasenzym® har en hallonsmak och kan tuggas, tas som sugtablett eller sväljas hel. Det är ett kosttillskott som innehåller sötningsmedel och ska inte ersätta en varierad kost och hälsosam livsstil.
Hur ska jag använda Laktasenzym®?
Ta 1–2 tabletter i samband med eller inför en laktosinnehållande måltid eller dryck. Tabletterna kan sväljas hela, tuggas eller smälta i munnen. Den rekommenderade maximala dosen är 10 tabletter per dag (50 000 FCC) och bör inte överskridas. Kom ihåg att kosttillskott inte ersätter en varierad kost och hälsosam livsstil.
När ska jag ta Laktasenzym® för bästa effekt?
För att få bästa möjliga effekt är det viktigt att ta Laktasenzym® direkt i samband med en måltid som innehåller laktos. Om måltiden består av flera laktosinnehållande rätter, rekommenderas att ta en tablett inför varje rätt för att optimera nedbrytningen av laktosen.
Kan jag använda Laktasenzym® vid graviditet och amning?
Ja, gravida och ammande kan använda Laktasenzym®
Biverkningar och säkerhet
Vilka ämnen innehåller Laktasenzym®?
Laktasenzym® innehåller följande ämnen:
– Sötningsmedel: Xylitol, Sorbitol, Maltodextrin
– Fyllnadsmedel: Cellulosa, Kalciumfosfater, Laktasenzym
5000FCC/tablett, Aspergillus oryzae
– Klumpförebyggande medel: Kiseldioxid
– Emulgeringsmedel: Magnesiumsalter av vegetabiliska fettsyror,
aromämnen
Hur lång hållbarhet har Laktasenzym®?
Laktasenzym® har en hållbarhet på 36 månader och är hållbart fram till det angivna utgångsdatumet på oöppnad förpackning.
Interagerar Laktasenzym® med andra läkemedel?
Nej, inga interaktioner med andra läkemedel.
Vilka biverkningar kan uppstå vid användning av Laktasenzym®?
Laktasenzym® bör inte användas om du är allergisk mot någon av ingredienserna. För att säkerställa produktens kvalitet, förvara den i rumstemperatur och håll den utom räckhåll för barn. Eftersom toleransen för laktos varierar från person till person, rekommenderas att du diskuterar ditt laktosintag med sjukvårdspersonal. Det är viktigt att följa den rekommenderade dosen och inte överskrida den, eftersom överdriven konsumtion kan ha en laxerande effekt. Kom ihåg att inte använda produkten efter utgångsdatumet, och om förpackningen har öppnats, bör den användas inom 36 månader.